понеділок, 9 серпня 2021 р.

Ще трохи про пранаяму

     Вітаю!

    Тепер повертаємось до практичних занять.

    Перш за все розглянемо наш комплекс в цілому.

  1. Шавасана — 2-3 хв.

  2. Пашчимонтанасана — не менше 3 хв. (хіба що виникають неприємні або больові відчуття).

  3. Бхуджангасана.

  4. Дханурасана.

  5. Ардха- матсіендрасана.

  6. Ваджрасана — в цій асані можна робити пранаяму.

  7. Уддіяна-бандха.

  8. Пранаяма — лежачи, якщо ми не робили її у ваджрасані.

  9. Шавасана — стараємось довести до 10 хв.

    Після кожної асани робимо шавасану. Робити її треба приблизно стільки скільки тривала попередня асана або більше.

    Як бачимо, наш комплекс не такий вже і малий. Він вже займає достатньо часу і буде ще збільшуватися. Надіюсь ви починали поступово і збільшення часу йде природньо і без особливого напруження. Якщо з якоїсь причини ви не встигаєте виконати весь коплекс, то не спішіть його втиснути в малий відрізок часу. Краще зробіть менше вправ, але спокійно і правильно, з всіма тими умовами про які було сказано.

    Ще трохи додамо розуміння до пранаями.

    


Якщо ви навчилися дихати повним диханням і діафрагма при вдосі рухається вниз, то тоді можемо трохи ритмізувати процес дихання. Ви напевно помітили, що коли ви вдихаєте, то перед видихом сама собою робиться невеличка затримка дихання. Те саме відбувається, коли ви видихнули — ви не одразу вдихаєте. Це природний процес. Що стосується вдоху. Приблизно виміряйте час вдихання (можете рахувати про себе). Не має значення, який довгий ваш вдох. Головне щоб його довжина була природною — не старайтесь її ні збільшувати, ні зменшувати. Скажімо на вдоху ви нарахували до 4 (5, 7, 10 — не важливо). Робите природну затримку і починаєте видихати. Видих тут є дуже важливим. Чим повніше ви його виконаєте, тим, потім, буде якіснішим вдох. І тут важливий момент. Старайтесь зробити ваш видих в двоє довшим ніж вдих. Не робіть це з силою. На початку просто поспостерігайте, щоб видих був хоч трошки довший (в більшості воно так і є). коли ви почнете відслідковувати цей процес, то поступово постарайтесь подовжити видих до необхідного часу (рахуємо до 8, 10 і т. д.).

    З часом, коли дихання стане для вас природним, легким і досить довгим, можна встановити ритм дихання. АЛЕ ПОПЕРЕДЖАЮ — НІЯКОГО ПОСПІХУ. ПРИРОДНОГО РОЗТЯГНЕНОГО ДИХАННЯ ВЖЕ Є ЦІЛКОМ ДОСТАТНЬО. Для подальшого розвитку пропорція має бути такою 1х1х1х1. Тобто, якщо у вас вдох 10 секунд, то затримка після вдоху також 10 секунд, видох — 10 секунд і затримка після видоху 10 секунд. (10 секунд це умовність. Можливо в когось це 15 секунд, а в когось і 30 секунд. Кожен має знайти свій час, який також може змінюватися). Коли ця пропорція освоєна (НЕ ПОСПІШАЙТЕ!), можна поступово перейти до нової пропорції 1х2х2х2. А в ідеалі має бути 1х4х2х4.

    Застерігаю від поспішності і напруження. Не дивлячись на простоту вправи, вона зовсім не проста. При поспішності можуть виникнути досить неприємні речі (задишка, запаморочення голови).

    Пранаяма красива практика. Вона робить тіло легким і освіжає. Але вона потребує уваги і обережності. І тоді, пранаяма відкриє вам свої чудові якості. 

Немає коментарів:

Дописати коментар