понеділок, 16 серпня 2021 р.

Вдосконалюємо техніку

    Хочу звернути увагу на останній, на мою думку, найважливіший принцип, який дасть вам можливість розуміння правильного виконання асан, які ви з часом захочете ввести у свою практику..

    Найлегше це пояснити на самій першій асані, яку ми почали вивчати, на пасчимоттанасані. Якщо ви дочитали до цього місця, надіюсь, ви практикуєте йогу, як ми її подаємо і знаєте, як виконується пасчимоттанасана.

    Отже, сівши на землю, з випрямленими ногами, ми починаємо схилятися вперед. Ви вже знаєте, що не можна тягнутися головою вниз, щоб торкнутися до ніг, що не можна доводити себе до болю і, навіть, дискомфорту. Але все ж, як визначити ступінь наклону, щоб асана була найефективніша?

    Зараз читайте дуже уважно. Це вкрай важливо!

    Ви нахиляєтесь вперед і, не довівши себе до дискомфорту, зупиняєтесь. Вам зручно і спокійно. В такому положенні ви можете перебувати досить довго і при цьому молитись. Це само по собі вже дуже добре. Але, якщо ваш нахил буде надто слабким, то користь від самої асани буде слабенька.


    Беремо інший варіант. Ви перейшли межу. Вам трошки боляче чи дискомфортно, але ви цим нехтуєте і, навіть, пробуєте молитися. Це не хороший варіант. Молитва ваша буде слабкою. Більшість з нас і так не дуже добре моляться, постійно відволікаються. А тут ще якісь незручності відволікають. Крім того, досить довге перебування в дискомфортній позиції, або з відчуттям болю, свідчить про те, що тіло вам повідомляє — ти робиш щось не те, ти шкодиш собі. Спочатку негативних наслідків такого виконання не помітно. Але з часом вони накопичуються і можуть вирости в серйозну проблему. І всі ваші заняття йогою не те що не принесуть користі, вони вам сильно зашкодять. А молитва в таких умовах навряд чи укріпиться. Тому, будьте обережні!


    Тепер висновок - ПОТРІБНО ЗНАЙТИ БАЛАНС МІЖ НЕДОСТАТНІМ ВИКОНАННЯМ І ПЕРЕВИЩЕННЯМ СВОЇХ МОЖЛИВОСТЕЙ. ТРЕБА ВІДНАЙТИ ЗОЛОТУ СЕРЕДИНУ. І ЦЕ МАЄ БУТИ САМЕ ВАША СЕРЕДИНА. Тобто йог це не той, хто зігнувся в три погибелі, а той, хто знайшов свій баланс. Саме свій! Хтось від природи дуже гнучкий і без труднощів робить те, що ви роками займаючись йогою, не можете зробити. Ну і що? Хіба від цього гнучка людина є йогом? Йога — це не стійка на голові чи сидіння в позі лотоса. Йога — це гармонія вашого тіла. В цій гармонії ви реалізуєте слова апостола Павла, що тіло — це храм Духа Святого. “Хіба ж не знаєте, що ваше тіло - храм Святого Духа, який живе у вас?” (Кор. 6. 19) І в такому храмі можна гідно возносити молитву Господу. 

Немає коментарів:

Дописати коментар