понеділок, 16 серпня 2021 р.

Не одним лотосом....

     Вітаю! Ми вже разом пройшли досить довгу дорогу в молитві йога.

    Розглянемо  тепер наш комплекс в цілому.

  1. Шавасана — 2-3 хв.

  2. Сіршасана — 5 хв.

  3. Сарвангасана — 3-5 хв.

  4. Халасана — 3 хв.

  5. Матсіасана — 1-2 хв.

  6. Пашчимонтанасана — не менше 3 хв. (хіба що виникають неприємні або больові відчуття).

  7. Бхуджангасана — 1-2 хв.

  8. Салабхасана — 1 хв.

  9. Дханурасана -. 1-2 хв

  10. Ардха- матсіендрасана — 2 хв. в кожен бік.

  11. Ваджрасана — в цій асані можна робити пранаяму.

  12. Уддіяна-бандха.

  13. Агнісара-дхауті.

  14. Пранаяма — найкраще робити її в позі лотоса: для тих, хто не може сісти у лотос — у ваджрасані або лежачи.

  15. Шавасана — 10 - 15 хв.

    Після кожної асани робимо шавасану. Робити її треба приблизно стільки скільки тривала попередня асана. Час асан, який подано, є дуже умовним. Ваше тіло має само підказати тривалість виконання. Просто будьте до себе уважні.

    В цьому комплексі присутній лотос — падмасана. Якщо хтось зможе освоїти цю асану, це дуже добре. Вона зручна і комфортна, в ній добре виконувати пранаяму, а найголовніше — добре молитися.

Падмасана (лотос)


    мал. 18. Падмасана.

    Як вже говорилось, лотос не є простою асаною і вимагає значної гнучкості. В черговий раз нагадую — будьте обережні. А головне, пам”ятайте, і без лотоса можна досягнути висот йоги. Ви ж уже знаєте, що йога це не акробатика, а засіб, який допомагає молитися.

    Отже, сідаємо на підлогу. Праву ногу (для лівшів ліву) затягуємо на ліве бедро, поближче до пахової складки, а ліву затягуємо на праве бедро. Спину тримаємо як у ваджрасані (не вигинаємо її), рослаблено і вільно. Руки кладемо, як на фото, або на коліна. Розслабляємося.

    В лотосі можна перебувати довго. Тут немає обмеження в часі. Ви самі визначаєте скільки і для чого вам потрібно це робити.

    Цією асаною завершуємо розгляд нашого комплексу. Як бачите, він досить великий і, якщо його вірно виконувати займає не менше 1 год. Це немалий час. Але ми йшли до цього поступово і збільшення часу мало бути природним і легким. Не пробуйте скорочувати вправи, якщо не маєте часу. Краще зробіть меншу кількість вправ, але спокійно і правильно. Важливою умовою для прогресу є регулярність занять. Старайтесь займатися щодня, а, якщо такої можливості нема, не менше 4 раз на тиждень.

    Треба знати, що ми залежні від багатьох факторів — наших біологічних ритмів, від погоди, тиску, від положення місяця і психологічного стану і т. д. Цих факторів безліч, врахувати їх неможливо (я точно не знаю як це зробити). Але всі ці фактори відображаються на нас. Слухайте себе, слухайте своє тіло. Вони вам підскажуть де ви переступили межу, виконуючи асану, яку саме асану треба потримати довше.

    Просто будьте уважними.

    Коли ви вчора могли виконати якусь вправу досить глибоко, а сьогодні не досягаєте цього рівня, - не силуйте себе, не перенапружуйтесь. На сьогодні, під впливом різних факторів, ваша межа саме така. Завтра — вона буде іншою. Просто вчіться себе слухати.

Немає коментарів:

Дописати коментар