вівторок, 17 серпня 2021 р.

Дорогою молитви


    Отже, ми підійшли до кінця розгляду нашого комплексу.. Цей комплекс не є єдиним. Він був розроблений в школі Шивананди, як мінімально необхідний. Він дійсно хороший і загально оздоровчий. Коли цей комплекс стане для вас звичним, ви можете розвиватись далі, не зупиняючись на ньому (хоча мені його вистарчає).

    Щоб не заплутатись в океані інформації, книг, сайтів, присвячених йозі, рекомендую прочитати книгу Віктора Бойка “Йога — искусство коммуникации”. Прочитавши цю книгу вам буде легше вибрати необхідну інформацію. Книга велика і досить важка. Але в ній є багато цікавого, детально пояснені вправи (хоч не з усіма його техніками я погоджуюсь). Бойко авторитетний йог, з величезним досвідом. Його методика багатьом допомогла і допомагає. В нього є сайт http://realyoga.ru/ (на жаль це російський сайт). Якщо там зареєструватися, то можна зайти на форум, де обговорюються різні вправи йоги, різні цікаві теми, які можуть допомогти. Крім того, на сайті є бібліотека. Там не дуже багато книг, але це хороші книги. Правда є одна проблема. Бойко багато досяг займаючись йогою, багатьом адептам йоги допоміг, допоміг багатьом хворим. І, складається таке враження, що ці великі досягнення завели його у полон гордості. Він не християнин. Але він і не вірний буддист, і не індуіст. В нього якась своя релігія. Тому, читаючи Бойка, де він торкається питань релігії чи духовності, будьте уважні і обережні.

    Для тих, хто має якусь певну хворобу, можна пошукати вправу, яка конкретно діє на виправлення цієї проблеми і вставити її в свій комплекс. Тут в мене досвід малий, але можу порекомендувати книгу Шивананди “Йога-терапія”. Ця книга є в інтернеті. Або спробуйте віднайти щось новіше і цікавіше. Тільки не забудьте звертати увагу на авторів, які школи вони представляють. Прочитавши Бойка, вам вдасться відкидати непотрібне.

    Надіюсь всі, хто уважно читав, зрозуміли суть того, як треба займатися йогою. Надіюсь, що ви зрозуміли, що мистецтво йоги, це не вміння виконати якусь чудернацьку вправу, а вміння знаходити баланс в собі. І чим точніше ви відчуєте цей баланс (між недотягнув і перетягнув), тим ви більший майстер йоги. Саме віднахоження цього балансу є найбільш сприятливим для вашого здоров”я. А що найважливіше, це дає вам можливість молитися.

    Коли мене питають, як мені не набридло стільки часу робити одне і теж, мені нічого відповісти. Той, хто питає не розуміє, що це тільки зовні я роблю те саме. А внутрішні зміни відбуваються постійно. Ці зміни ледь вловимі, але вони відбуваються. Вони відбуваються так само повільно, як і наше зростання в молитві.

    


Ви тільки подумайте — до щоденної молитви додається ще, як мінімум, година молитви. Більше того, якщо ви зможете навчитись молитись в таких незвичних положеннях, це допоможе вам молитися протягом дня, де це буде можливо — в черзі, в громадському транспорті, на прогулянці. Чи не того нас вчив апостол Павло, кажучи: “Моліться без перерви.” (1 Сол. 5. 17). І, хто знає, може так молячись, тобто перебуваючи перед Богом, ми заслужимо великого дару безмовної молитви.

    На цьому я замовкаю, бо не в наших це можливостях, а на все тільки воля Божа. Робимо те, що можемо і надіємось на Господа.

МОЛІМОСЯ

Немає коментарів:

Дописати коментар