четвер, 5 серпня 2021 р.

концентрація

    Тепер перейдемо до дуже важливої теми - техніки виконання всіх асан. Це вкрай важлива тема. Постарайтесь про це подумати і зрозуміти. Можна, звичайно, просто слідувти моїм рекомендаціям. Але це не найкращий варіант. Треба, щоб ви самі все продумали. Якщо ви все зрозумієте, приймете це як СВОЄ, то і подальші вправи будуть для вас зрозумілі.

    Отже, як ми вже говорили, виконуючи асану, ми медитуємо (чи, точніше, молимось). А що відбувається при медитації? Чи задумувались ви про це?

    Є такий образ у східних легендах. Він дуже красивий і багато що пояснює. Це образ озера. Уявімо собі красиве, велике озеро. Ранок. Тиша. Озеро спокійне, нема навіть найменшого вітерця. Вода чиста і прозора.

    Раптом зривається вітер. Хвилі накочують на берег, стають все більшими і більшими. З дна починає підійматися пісок. Вода замулюється, перестає бути прозорою. Крізь воду майже нічого не видно, або видно спотворено і на близькій відстані.

    Це чудовий образ того, що відбувається у нас в голові. Всі напевно добре знають, наскільки ясніші наші думки, коли ми спокійні і зосереджені, коли нічого не відволікає. Все залежить від ступеня нашого спокою, від відсутності лишніх, сторонніх думок. А як все зазвичай відбувається в нашому житті? Зверніть увагу про що ви думаєте. Поспостерігайте трошки за собою. Думки скачуть з місця на місце, перериваються іншими і знову кудись перескакують. Ми на стільки до цього звикли, що просто не звертаємо на це уваги. Це стало нормою. В наш час цьому дуже сприяє інтернет, соціальні мережі, безперервна музика. Це і є той змінний вітер, який зкаламучує воду. І ми не в стані ясно бачити. Ми не в стані правильно розуміти і відповідно реагувати.

    Як же вийти з цієї ситуації?

    Щоб нас не відволікали сторонні думки, треба старатись утримувати якусь одну думку. І, якщо ми раптом перескочимо на іншу, наполегливо повертаємось до нашої головної думки. Це і є основою медитації. Питання тільки стоїть, якою має бути наша думка.

    Раніше ми говорили, що виконуючи асану, можна концентруватись на двох речах — на відчуттях в тілі (і поступове відключення лишніх напружень) або на диханні. Можна додати ще одну ціль для концентрації. Кожна асана має якийсь певний орган, чи участок тіла, на який вона найбільше впливає. Це і може стати ще одним об”єктом для концентрації. Тримайте вашу увагу на вибраному об”єкті легко і ненапружено. Кожен раз, коли увага кудись переключиться — повертайте її на місце.

    Така робота — це початок роботи над свідомістю і вона веде нас до головної цілі і розуміння йоги. Більше того, коли ми не відволікаємось, не літаємо думками невідомо де, наша свідомість також розслабляється, якщо так можна сказати. І, навіть, ті м”язи, які ми не відчуваємо і не можемо розслабити, починають розслаблятися. А це допомагає кращому освоєнню асан і, відповідно, більшій користі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар