четвер, 29 липня 2021 р.

Очищення


     Продовжуємо!

    Сьогодні ми торкнемося теми очищення. Хто хоч трохи цікавився йогою, знає, яке важливе місце займає очищеня — дхауті. Але, треба розуміти, ми живемо не в Індії і точно копіювати їхні рекомендації не завжди добре. Просто треба до наших звичних гігієнічних процедур додати ще кілька, які нам будуть корисними.

    Як і до всього, що пропонує йога, до очищення треба підійти розумно і без поспіху. Бо тут також можна собі нашкодити.

    Перша порада для всіх любителів ранкового душу. Якщо в більшості душ прийнято приймати після зарядки, то в нас все навпаки — душ приймається до занять йогою.

    Далі. Так як ми почали виконувати пранаяму, то мова піде про очищення носа. Щоб дихання було вільним, легким і ненапруженим потрібно тримати ніс у чистоті. Для цього є різні процедури, які пропонує йога. Але найпростішою і дуже ефективною є очищення водою. Виконується на початку так. Під час ранкового і вечірнього вмивання беремо шклянку теплої води, додаємо туди трошки солі (приблизно щоб було як смак сльози). Очистивши ніс від грубшого забруднення, якщо таке є, набираємо в долоні трішки підсоленої води і пробуємо втягнути її носом. Якщо це важко, робимо по черзі кожною ніздрьою. Для початку буде непогано, якщо хоч крапелька води попаде в рот. Якщо з першого разу це не вийде, не журіться. Все буде добре. З часом вода досить вільно буде попадати в рот. Головне — регулярно, хоча б раз в день робіть цю процедуру. Пробуйте втягувати стільки раз, поки не використаєте всю шклянку води.

    Коли ви навчитеся легко втягувати носом воду і випльовувати її через рот, то можна поступово відмовитися від підсоленої води. А просто, в час ранкового і вечірнього вмивання, підставляєте долоні під воду і втягуєте її через ніс, а потім випльовуєте. Повторюйте це до відчуття чистоти і свіжості в носі. З часом і температура води вас також не буде турбувати. Ви з легкістю будете робити цю процедуру чи теплою, чи холодною водою. Це очищення стане простим, звичним, як чищення зубів. Тобто, вмиваєтесь, чистите зуби і закінчуєте очищенням носа.

    Очищення носа, крім допомоги в виконанні пранаями, приносить багато користі. Найочевиднішим є те, що ви досить швидко помітите (особливо в осінньо-зимовий час), що у вас майже не буває насморку. Тому не нехтуйте цим очищенням. Воно вартує потраченого часу.

    Щоб завершити розмову про очищення носоглотки, хочеться додати ще одну процедуру, дуже корисну і приємну. Вона просто проситься, щоб її виконати. І ви в цьому самі швидко переконаєтесь. Мова йде про очищення язика. Діло в тому, що на корені язика збираються поступово різні нечистоти. Вони, досить часто, мають неприємний запах (особливо у старших людей). Щоб позбутися цього, після очищення носа, під проточною водою, складаємо два або три пальці до купи, і починаємо терти ними язик, починаючи від кінчика язика до його кореня. Робимо досить швидкі рухи, не тиснучи сильно на язик. Цілий час промиваємо пальці і рот. Поступово пальці будуть все глибше і глибше проникати до кореня язика. Але не поспішайте. До цієї процедури треба звикати. Бо надто поспішне виконання може викликати рвоту. Якщо ви помірно, як кажуть “з головою”, підійдете до цієї справи, ви побачите, як язик ваш очищається, і разом з очищенням носа, ви отримаєте свіжіше і чистіше дихання. Тільки не робіть з цього догму. Це просто очищення, так само як і чищення зубів.

    І ще одна вкрай важлива річ — очищення шлунка. Одразу ж наголошую — НЕ ПОСПІШАЙТЕ. МОЖНА ЗАШКОДИТИ ШЛУНКУ.

    Без освоєння уддіяна-бандха і наулі це очищення, яке називається ватасара-дхауті (очищення водою), зробити не можна. Є один варінт — панчакарма. Але я ніколи панчакарма не робив і порадити нічого не можу. Тому підемо класичним шляхом і ми почнемо освоювати уддіяна-бандха.

Уддіяна-бандха

    Як і більшість вправ йоги, уддіяна не є складною. Встаєте рівно, ноги на ширині плеч. Трошки згинаєтесь вперед, підгинаєте ноги в колінах і опираєтесь руками в бедра, над колінами. Знайдіть зручне положення, щоб ви могли максимально розслабитись, особливо в районі живота.

    НІЯКОГО ПЕРЕНАПРУЖЕННЯ!


Мал. 6. Уддіяна-бандха

    Тепер робимо повний спокійний видих і на затримці дихання втягуємо живіт — так ніби ми хотіли пупком доторкнутися до хребта. Робимо це до рівня поки нам приємно. Про больові відчуття мова взагалі не йде. Тримаємо так живіт доки можемо не дихати (не доводимо до напруження — бо дихання буде збиватися). Після чого відпускаємо живіт і робимо спокійний вдох. Не міняючи положення, зробимо кілька звичайних циклів дихання. Тоді повторюємо вправу. Вправу робимо не більше 4 раз. Слідкуємо щоб дихання не збивалось.

    Це чудова вправа. Не знаю чи є ще в якійсь системі вправа, яка природним шляхом робить масаж внутрішніх органів. Прохання бути обережними людям з хворобами шлунка — коли є загострення, краще почекати з виконанням вправи.

    А поки хочу додати варіант уддіяни, але вже в формі очищення. Такий варіант називається агнісара-дхауті (очищення вогнем) і його починають робити, коли уддіяна вже більш-менш освоєна.

    Агнісара-дхауті виконується так само, як уддіяна, тільки на затримці після видоху, ми не затримуємо живіт втягнутим, а починаємо його відпускати і втягувати. Тобто — втягнули-відпустили, втягнули-відпустили і т. д. Робимо це поки не почуємо потреби вдихнути. Таких серій робимо не більше трьох. Не турбуйтеся скільки раз на одному видоху вам вдасться втягнути і відпустити живіт. Може це буде всього кілька разів. Головне, щоб вони були зроблені з увагою і розслаблено.

    Агнісара-дхауті розпалює вогонь травлення. А звідси — покращення роботи шлунку, очищення травної системи і, відповідно, всі ці корисні речі, які приносить покращення роботи травної системи.

    На цьому ми поки зупинимось на очисних вправах. Якщо ви їх освоїте, це буде зовсім немало. Важливо щоб вони увійшли в ваше життя і стали звичними і потрібними, як і вся йога.

Немає коментарів:

Дописати коментар