неділя, 11 липня 2021 р.

Ще трохи про йогу

    


Як говорить легенда, йогу людям приніс Шива (один з найважливіших богів індійського пантеону). Не будемо з цим сперечатись, а просто звернемось до фактів. Фрески, де зображені люди в позах, які нагадують асани, існують в Індії ще з дописемних часів. Тобто йдеться про 2-3 тисяч років до Христа. Зрозуміло, що точних даних про йогу нема і бути не може.

    Знаменитий індолог, перекладач давніх текстів, Девід Фроулі стверджує, що класичні напрямки йоги (раджа-йога, бхакті-йога, хатха-йога і карма -йога) походять від мантра-йоги. Це дуже важливе твердження. Воно нам дещо дає в розумінні, що таке йога взвгалі. Давайте на хвильку зупинимось на цьому.

    Мантра-йога, головним чином, складається з повторення мантр. Напевно багато хто чув слово “мантра”. І тепер більшість людей, які хоч трошки цікавляться східними практиками, вважає, що це якісь містичні слова, чи фрази, які потрібно постійно повторювати. В деякій мірі це правильно. Справа тільки в тому, ЩО це за слова. Якими мали бути слова, щоб люди з давніх давен, виконуючи якісь ритуали, регулярно повторювали ці слова?...

    Напевне дивно було б уявити собі людину, яка сидить в позі лотоса десь у відлюдному місці і повторює слово “банан”, або “будинок”... Поза всяким сумнівом, виконуючи якусь релігійну практику, слова мали б бути сповнені духовного змісту. Сама логіка підказує, що мантра (слово чи ціла фраза) була призиванням Господа, повторенням гімну в честь Господа. Священна книга древніх індусів Ріг-Веда сповнена саме такими гімнами.

    Тобто, якщо дивитись глибше, мантра — це була молитва (про молитву ми поговоримо наступним разом). Адепт йоги, здійснюючи ритуал, приймав ту чи іншу асану, для того щоб молитись. Тому, мантра-йога це в першу чергу молитовна практика, а асани з'явилися в цих практиках пізніше. В основі йоги, як дороги до Бога, лежить молитва, а не фізичні вправи.

    Надіюсь, що тепер стає зрозумілим, що без молитви йога — це гімнастика, гімнастика корисна і доступна для багатьох. Але це не йога.

    Як же сучасна йога так сильно відійшла від свого кореня?

    Виконуючи ті чи інші асани, медитуючи (молячись), йог укріплював і очищав свідомість, занурювався вглиб свого єства і йшов до Бога. Це, мабудь, було частиною ритуалу.Так виглядає, що з часом люди помітили, що очищення свідомості відбувається і без призивання Господа. І, напевно, поступово почали медитувати використовуючи якісь інші слова, або медитувати на полум”ї свічки, диханні, шумі водоспаду, шелесті листя і т. д. Люди почали придумувати мантри, де вже Бога не було. На сьогоднішній день існує багато шкіл медитації, які обросли великою кількістю різномаїтих технік, а головного в них нема. В них нема Бога. І які б тут складні техніки не придумувати, вони не можуть привести нас до Господа (або самадхі, якщо брати йогівську термінологію). Ці техніки можуть підвищити рівень нашої свідомості, покращити наш психологічний стан, але це і все. Вищої цілі, цілі йоги, досягти неможливо. Тому, медитація, яку нам пропонують різні гуру, в основному, далеко відійшла від свого коріння і, по суті, вона є просто здеградованою молитвою.

    Дуже важливо розуміти, що чиста свідомість, яка досягається медитацією, і якої так прагнуть новоявлені адепти йоги, це не самоціль. Мати чисту свідомість це чудово, але ми не знаємо, що може увійти в очищену свідомість, чим вона може заповнитись і, яку це може нести небезпеку.

Коли дух нечистий вийде з чоловіка, то блукає по місцях безводних, шукаючи спочинку, та, не знайшовши, каже: Повернуся в дім свій, звідкіля я вийшов. І, прибувши, знайде його заметеним, прибраним. І тоді йде й бере з собою інших сім духів, гірших від себе, і вони входять і там оселюються, і останнє того чоловіка буде гірше, ніж перше.” (Євангеліє від Луки 11.24-26).
Отже: медитація, в якій нема Бога, це здеградована молитва, що може нести небезпеку. Тому, будьте уважні...
    Тепер розберемося, як з”явилися фізичні вправи — асани. Про це також нема точних даних (в крайньому разі, я про них не знаю). Але, керуючись логікою, можна зробити деякі припущення. Перш за все, стародавня Індія (як і Єгипет, і Китай) були дуже заритуалізованими народами. Безліч ритуалів були пов”язані з поклонінням Господу. Медитуючи (молячись), люди, виконували якийсь ритуал, перебували в певних положеннях. Напевно, поступово було помічено, що в певних позах краще медитувати: вони зручні, в них можна перебувати довший час. З плином часу, виявилось, що деякі положення дуже позитивно впливають на фізичний стан людини. Ось тоді і почався розвиток йоги тіла — хатха-йоги, чудового дару, який отримало людство.
    Треба визнати, що це тільки мій здогад, чи гіпотеза. Точних даних на цю тему нема. Тому кожен вправі прийняти цю гіпотезу чи відкинути її.

    Але, яку б точку зору ви не вибрали, це не означає, що не вартує практикувати йогу.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар