середа, 21 липня 2021 р.

шавасана

        Вітаю всіх, хто почав займатися йогою. Сьогодні ми продовжимо.

    Перш за все, хочу нагадати про терпіння і уникання будь-якого поспіху. Йога не та система, де потрібно форсувати події. Якщо ви почали виконувати перші вправи, що подані в попередньому уроці і виконуєте їх регулярно, це дуже добре. Має пройти якийсь час (у кожного він різний — тиждень, місяць і навіть більше) і ви відчуєте, що ці вправи стають звичними, ніби своїми. Тіло краще слухається і ви його краще чуєте — вмієте розслабляти, тримати увагу.

    Можливо настав час додати ще кілька вправ. Можливо... Але я знову ж наполягаю — не поспішайте. Упевніться в тому, що ви готові, що ваше тіло потребує нових вправ. Часто на початку хочеться пошвидше чогось досягти, можливо, навіть, когось здивувати. Але це не є дорогою йога. Тут нічого нікому не треба доводити, нікого дивувати.

    Тому, щоб ви не дуже поспішали, ми спочатку поговоримо про розлаблення. Надіюсь ви розслабляєтесь до вашого комплексу вправ, між вправами і в кінці. Це вкрай важливо. І це розслаблення називається — шавасана.

Шавасана

    Шавасана — особлива вправа, бо її важко контролювати. Коли вам скажуть присісти якусь кількість разів, або підняти якусь вагу. Тут усе зрозуміло. Легко оцінити, чи ви можете це виконати, чи досить добре у вас розвинуті м”язи. З шавасаною все навпаки — тут треба розслаблювати м”язи. А як виміряти ступінь розслаблення?... Тут дужа багато залежить від кожного особисто.

    Тому будьте особливо уважні виконуючи шавасану.



    Мал. 5. Шавасвнв

    На мал. 5 показана шавасана — поза, в якій треба розслаблюватись.

    Не забувайте, що вам має бути тепло і, якщо температура в кімнаті досить низька, вдягніться. Можна навіть чимось накритись, якщо вам так зручно.

    Так як же виконати цю асану? Як досягнути в ній успіху? З малюнку, ніби-то, все зрозуміло... Але це тільки зовнішня форма. І то не кожен має лежати точно так як на малюнку. На малюнку поданий якби шаблон, а ви лягайте приблизно так само, але можете трошки щось покорегувати (наприклад вужче ноги чи руки). Вам має бути максимально зручно.

    Ось ви лежите. Вам зручно, навіть, комфортно. Ніщо не відволікає. Тепер пробуємо розслаблюватись. Це непроста задача. Тут кожен має знайти свій варіант. Можна сканувати все тіло зверху до низу і навпаки, поступово відпускаючи кожне зауважене напруження. Можна напружити наприклад руки, зафіксувати відчуття і, тоді, розслабити їх. Спробуйте добре усвідомити різницю у відчуттях. І тоді зафіксуйте відчуття розслаблення. Вловивши цю різницю — розслабляйтесь. Тобто шукайте. Можливо вам вдасться розслабитись досить глибоко відразу. Слухайте своє дихання... Пробуйте. Ваше завдання не блукати думками по світу, а легко тримати увагу на тілі, диханні і розслаблятись. Можна сказати, що вам потрібно розслабити як тіло, так і свідомість. При цьому відбувається гальмування роботи мозгу і починається справжнє розслаблення.

    Бувають випадки, що людина дуже втомлена, або напружена (життя часто буває нелегке) і в час виконання шавасани засипає. Звичайно це не найкращий варіант — шавасана має бути усвідомлена (як і всі інші асани). Але навіть якщо ви заснете, це не біда. Можливо це початок вашого виходу з постійно напруженого стану. Тому спіть, якщо організм цього потребує. Прийде час і все налагодиться.

    Наша західна свідомість (на відміну від східної) весь час спонукає нас до діяльності. Ми знаємо, що якщо хочемо чогось досягти, то треба для цього щось робити. А тут все навпаки. Треба просто лежати, а вся робота відбувається в середині, непомітно. Але всі процеси, які відбуваються в шавасані не менш важливі, ніж ті, що відбуваються в будь-якій асані. Коли ви виконуєте асану, то в певних частинах тіла щось розтягується, в інших стискається, десь посилюється приплив крові, а десь сповільнюється. Тобто, в асані відбувається якийсь процес. То, коли ми лягаємо в шавасану і тіло відновлює свій звичний стан, в цей час в нас відбуваються процеси, які не менш важливі, ніж ті, що відбуваються в асані.

    Отже додаємо до вашого комплексу шавасану (хоча ви і так її робили), але тепер на більш серйозному рівні. В кінці комплексу поступово старайтесь довести її хоча б до 10 хв. Не нехтуйте шавасаною.                     

Немає коментарів:

Дописати коментар