середу, 28 липня 2021 р.

Вчимось тримати увагу

    Вітаю!

    Можна підбити маленькі підсумки нашої роботи (звісно, якщо ви регулярно займаєтесь).

    Перш за все, надіюсь, ви зрозуміли, що йога це не фітнес, не просто фізична система, а практика, яка допомагає тим, хто шукає дорогу до Бога. І про це ми ще будемо більш детально говорити. Надіюсь також, всі зрозуміли, що йога не протирічить християнству. Більше того, вона може стати у пригоді християнам (особливо тим, що шукають внутрішього шляху, контемплятивної молитви). А якщо ще не все зрозуміло, то не біда. Ми будемо далі заглиблюватися в цю практику, розширювати наші знання і все стане зрозумілим.

    Було б добре застановитись і подумати, чого ж ми добились виконуючи чотири асани (якщо рахувати шавасану) і повне йогівське дихання. На перший погляд це дуже мало. Але повірте поки що на слово — це не мало. Скажу більше, якщо ви поступово увійдете в правильну практику, то цих початкових асан може бути достатньо. І хто, з якоїсь причини (певні хвороби, фізичні вади) не може виконувати ті чи інші асани, не переживайте, навіть з цим мінімальним комплексом можна досягти багато.

    Отже, надіюсь, ви не форсуєте подій, а спокійно, з повним самоусвідомленням, самодисципліною, регулярно і уважно виконуєте наш комплекс. Вправи мають ставати більш звичними, якби — своїми. Ваше перебування в асані має бути стабільним, зручним, а час перебування в асані має поступово збільшуватися. Знову ж нагадую, що в асані ми не гуляємо думками будь де, не дивимось телевізор і не слухаємо музику. Ми маємо всю увагу тримати на тілі, на наших відчуттях. Ми маємо прагнути відпускати всі лишні напруження. Спочатку відпускаються самі великі натяги, самі великі м”язи. Далі, по мірі того, як ви вже одразу, входячи в асану, не задіюєте великі м”язи, починають відпускатися менші. Межі досконалості тут нема. Тому що, абсолютно розслабитись ми не можемо. Але, все-таки, стараємось, розслабляємось, слухаємо себе. Це дорога до успіху.

    Ще одна важлива річ. При збільшенні часу перебування в асані, постійно тримати увагу на тілі важко — час від часу вплітаються сторонні думки. Тому тут порада може бути така — переводьте думку з тіла на дихання. Тобто, ви тримаєте увагу на тілі, скануєте його і відпускаєте напруження. Пройшлися по тілу кілька раз, більше ніяких напружень лишніх не відчуваєте. Добре, переведіть увагу на дихання. Дихання має бути природним. Не впливайте на нього, просто слухайте. Слухайте, як повітря заходить в ніздрі, як поступає в легені. Слухайте як легені наповнюються і спустошуються. Ніяким чином не регулюйте дихання!!! Просто будьте уважні. Послухали дихання, переведіть знову увагу на тіло і т. д.

    Таке виконання асан, допоможе заглибитись у відчуття, покращить якість виконання. Тому, поки що не даю нових асан, а пропоную покращити виконання існуючих.

    Ще хочу дещо сказати про позу лотоса — падмасану. Це дуже красива, корисна асана. В деякій мірі, вона є символом йоги. Але, якщо ваша гнучкість низька, якщо вік немалий, то з цим можуть бути проблеми. Часто люди в щирому бажанні освоїти позу лотоса завдають собі великої шкоди (інколи навіть непоправимої). Особливо можуть бути пошкоджені коліна. Будьте дуже обережні. Я почав займатися йогою в молодому віці і освоював лотос досить довго. Як це зробити людині немолодій, мені сказати важко. Я даю вам поради, як і що робити, бо це мій досвід. Чого я не робив, рекомендувати не можу. Можна, звичайно, в інтернеті знайти поради, як освоїти лотос. Можете спробувати ними скористатись. Але наголошую БУДЬТЕ ДУЖЕ ОБЕРЕЖНІ. Це ваше тіло, ваше здоров”я. Шануйте його.

    Вчимось тримати увагуКрім того, можете бути певні, і без лотоса ви можете стати хорошим йогом. 


Немає коментарів:

Дописати коментар