середу, 21 грудня 2011 р.

Тексти малої вечірні на свято Непорочного Зачаття


Назагал набагато цікавіші тексти ніж ті, які подано для Великої Вечірні!
Переклад попередній, лише для загального ознайомлення.
9-го грудня Непорочне зачаття пресв. Богородиці
На малій вечірні
На “Господи взиваю” сти хири самогласні глас 1.
Богообрана пара подругів, Йоаким і Анна,* що ходять у всіх заповідях та уставах Господніх непорочно* не мали дитини,* бо Анна була неплідною,* тому молились тепло Господеві, * і обіцяли віддати Йому на службу* якщо б благозволив дати їх дитя* і отак вже задавнівши у днях своїх* прийняли від Господа Владичицю всього* єдину непорочно зачату* і перебуваючу непорочною повіки.
Йоаким один у пустелі на горі,* постивши і молившись Господеві як боговидець Мойсей* прийняв від Нього не письмена закону на кам’яних скрижалях,* але скрижаль одушевлену — преблагословенну Діву Марію* на якій мало написатись божим пальцем* Слово живе — Христос,* задля якого днесь непорочно зачинається,* і непорочною перебуватиме повіки.
Анна одна в саду молячись Господеві* прийняла від Нього рай таїнственний — присноблаженну Діву Марію* в якому мало насадитися дерево життя вічного — Христос,* задля якого днесь і непорочно зачинається,* і непорочною перебуватиме повіки.
Йоаким і Анна,* подруги духом більші ніж тілом,* побачили ангела, що представ їм і віщав:* радуйтесь від тепер, праведні, і веселіться:* ось бо дарує вам Господь отроковицю Марію,* від якої вийде спасіння роду людському.* І так зачала Анна майбутню Матір Бога Вишнього,* що зберіг її єдину від гріха первородного,* і сповнив душу її всякими скарбами небесними* вже у зачатті її.
Слава... і нині... глас 8:
Поквапмось (прилиньмо), вірні, днесь до дому Йоакима* і узрімо там святих і праведних богоотців Йоакима і Анну,* що возносять до Господа руки невинні* і очі, повні сліз відчуття радості* і з ангелами припавши, вітаймо Царицю неба і землі,* яка днесь непорочно зачалася,* і спочиває в утробі ціломудренної Анни,* голосно викликуючи:* наперед названа Мати Сина,* якого перед денницею родив Всевишній* з лона єства Свого.
На стихвні стихири самогласні, глас 3:
Під час благовіщення твого, Чистая,* отець твій не засумнівався, як Захарія,* ані мати твоя не посміхнулась як Сара,* але, скріплені вірою, як Авраам,* прийняли від Отця не Ісаака — раба Божого,* але тебе саму — матір проображеного Ісааком Христа Бога,* заради Нього непорочно зачату,* і непорочною перебуваючу повіки.
Стих: Вся добра ти і порока немає в тобі.(ПісняПісень 4.7)
Анна Елканова неплідна,* молінням теплішим і смиреннішим* зачала Самуїла — пророка і князя і спасителя ізраїлевого* Анна ж Йоакимова — архипророчицю,* і владичицю і спасительку нового Ізраїля,* з якої бажає народитися Спаситель світу — Христос* проображений Самуїлом.
Стих: Як лілея серед тернини так люба моя між дочками(ПісняПісень 2.2)
Єлизавета Захарієва* неплідна і задавнена тілом,* плодоношенням духа і юністю чеснот,* зачала предтечу Христового;* Анна ж Йоакимова саму матір Христа,* від голосу якої Предтеча у утробі матері своєї* і разом із своєю матір’ю сповнився Духом Святим* тому вона непорочно зачинається* і непорочною перебуває повіки.
Слава... і нині... самогласний глас 6:
Ніч ця, у яку ти зачалася, Непорочна,* хай стане радістю і веселістю всім живим;* хай світить світлом, що з висоти сяє,* приймаючи Матір світла незахідного,* що хоче розігнати темряву гріховну* яка витає понад родом людським* від початку світу.
Тропар, глас 6
Радійте, люди, і веселіться* - ось бо засяяла нам днесь зірниця дня таїнственного* - преблагословенна Діва Марія,* що в лоні дивної Анни непорочно зачинається.* З небесними хорами припавши, поклонімся їй* і голосно закличмо:* Радуйся, мати світла невечірнього,* з висоти Сходу Христа Бога нашого,* який нас, що сидимо в тіні смертній, просвітлює* і на шлях миру направляє стопи наші.

Немає коментарів:

Дописати коментар