четвер, 8 липня 2021 р.

Для чого християнину йога?


Звичайно, християнин може цілком обійтися без йоги, як і без будь-якої іншої фізичної культури. Питання, напевно, треба поставити інакше. Чи потрібна фізична культура або, взагалі культура, християнину? І, якщо так, яке місце тут може займати йога?

Щоб відповісти на це питання треба вияснити, що таке йога.

Слово “йога” на санскриті означає “єдність” (ще один переклад - “підкорення”). Дехто каже, що мета йоги єдність душі і тіла. Це правильно. Все ж це не основна мета. Це проміжна мета. Основна мета — єдність людини з Богом (або підкорення людини Богу). Хіба у нас, у християн, не точно така сама мета? Хіба у молитві ми не прагнемо перебувати перед Богом? Хіба в Святому причасті ми не єднаємося з Ним?

Закономірно може виникнути інше питання: про якого Бога йдеться? У індусів свій Бог.

А відповідь тут така. Бог — один. Нема інших богів. Бог на землі і в усіх народів один (не рахуючи сатанистів і сатанинських вірувань). Є просто ступінь розуміння Бога. І християнство, також, не існувало з давніх давен. Людство пройшло довгий шлях пізнання Бога, щоб нам явився Христос.

Тепер ми живемо в християнському світі. Дякуємо Творцю! Але давайте подумаємо, чи ми добре розуміємо Бога? Ми — християни, які отримали одкровення від самого Господа. Ми Його добре розуміємо?...

Може тоді хтось спробує розтлумачити, що таке Свята Трійця? І як це так Трійця, а Бог один?...

Подумайте... Будьте чесні самі перед собою...

На Другому Ватиканському соборі було відмічено, що Святий Дух діє по всій землі.

... всі люди – це діти Адама, тобто носії первородного гріха, а отже всі потребують спасіння. Далі, Христос помер на хресті за всіх людей, не лише за тих, котрі в Нього повірили чи Його прийняли... Тому Святий Дух, продовжуючи ту саму місію Христа, не може залишити більшу частину населення світу та більшу частину історії без своєї опіки. Він вів і веде до Христа всіх, Йому знаними дорогами і способами. Благодать спасіння, яку Христос дарував світу, дається у якійсь мірі навіть тим, які Христа не знають, але живуть згідно зі своєю совістю, тобто у християнському дусі початкового рівня.”

Митрополит Антоній Сурожський на питання, кому молиться дикун, який стоїть перед ідолом, відповів, що якщо цей дикун молиться і вірить, що молиться Всевишньому Богу, то він молиться тому ж самому Богу, що і ми.

А кому молились Мойсей, Авраам, Давид? Вони ж не знали Христа. І нічого не знали про Святу Трійцю. А ми їх вважаємо святими. Як з цим бути?

ДУМАЙТЕ...

Йога це єднання з Богом. Всевишнім Богом, єдиним у Святій Трійці. І, якщо індуси цього до кінця не розуміють, це не означає, що вони хочуть з'єднатися з сатаною.

За останніми даними науки (послухайте лекції Андрія Зубова) нема і не було на землі народу, який би не вірив в Єдиного Бога. Поява багатьох богів — це деградація духовності.

Тому, давайте не будемо дуже строгими до людей, які сповідують іншу релігію. Вони також шукають спасіння. І багато хто з них моляться Всевишньому, Богу Творцю, як і ми це робимо в молитві “Отче наш”. 



Немає коментарів:

Дописати коментар